Besnijdenis

Laatst ben ik gevraagd om een besnijdenis te fotograferen. Het jongetje was pas een paar maanden oud, maar hoe eerder deze ingreep plaatsvindt hoe beter. Het genezingsproces duurt een paar dagen en ze herinneren zich er niets meer van op latere leeftijd.

Ik mocht deze ingreep bijwonen om dit moment vast te leggen als blijvende herinnering. Best spannend eigenlijk, omdat ik een besnijdenis niet eerder heb meegemaakt.  Als je bevallingen hebt bijgewoond, dan valt dit reuze mee. Of is het omdat het niet mijn eigen kind is dat het minder zwaar is? Ik moet wel eerlijk bekennen dat het gehuil van de kleintjes door merg en been gaat. Maar is dat niet altijd als je een kindje pijn ziet lijden? Ik hoorde van de chirurg dat vele mannen  (lees vaders) van hun stokje gaan tijdens het bijwonen van deze ingreep. Redenen: ze kunnen niet tegen bloed, het gehuil en het besef dat er een deel wordt weggehaald van het mannelijk lid. Ligt erg gevoelig J

Wat gebeurt er bij een besnijdenis?

 Allereerst wordt er op drie tot vier plaatsen in en rondom de penis verdoofd.

Besnijdenis A&A 02-11-13 (24)

Als de verdoving eenmaal is ingewerkt dan wordt het jongetje stevig vastgebonden, zodat hij zich tijdens de ingreep niet kan bewegen. Ik denk dat de jongens dit het meest vervelende vinden, omdat ze geen kant op kunnen. En ik moet zeggen dat het een soort van geseling is. Maar de verdoving doet zijn werk, dus behalve dat ze strak zijn vastgebonden, voelen ze er niets van.

Besnijdenis A&A 02-11-13 (58)

Nadat gecontroleerd is of de verdoving werkt  wordt  de voorhuid losgemaakt van de eikel en in verschillende stappen weggeknipt.

Besnijdenis A&A 02-11-13 (77)

Besnijdenis A&A 02-11-13 (40)

De eikel wordt op bepaalde plekken dichtgeschroeid  en tenslotte wordt de overgebleven huid met enkele oplosbare hechtingen vastgehecht vlak onder de rand van de eikel.

Besnijdenis A&A 02-11-13 (83)

Waarom worden jongetjes in de Islamitische en Joodse leer besneden?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden gaan we duizenden jaren terug naar de tijd van profeet Ibrahim (Abraham), vrede zij met hem. Destijds sloot God een verbond met de profeet Ibrahim (Abraham) door hem op te dragen al zijn mannelijke nakomelingen te besnijden.
De islamitische besnijdenis wordt door moslims ervaren als Soenna, een ‘morele’ verplichting, omdat deze door de profeet Mohammed, vrede zijn met hem, wenselijk werd geacht.

De besnijdenis heeft als doel om de hygiëne te bevorderen, ontstekingen en infecties te voorkomen en is onderdeel van de fitrah (natuurlijke aanleg) van de mens. De Profeet Mohammed, vrede zij met hem, noemde het in een adem met het spoelen van de mond, het reinigen van de neus, het kortknippen van de snor, het schoonmaken van de tanden, het knippen van de nagels en het epileren/ scheren van okselhaar en schaamhaar.

In veel culturen is deze overgangsrite een hele happening.  De jongen wordt beladen met cadeaus, geld en aandacht. Sommigen dragen zelfs bepaalde traditionele klederdracht. Er wordt volop feestgevierd en lekker gegeten.

 

Laat gerust een berichtje voor ons achter